top of page
הדרכת הורים
בעידן החדש בו אנו חיים כיום, מודל ההורות שההורים חווים, שונה מהמודל ההורות שהם גדלו עליו. כיום בעידן מסכי הטלוויזיה, המחשב, הטלפון הסלולרי החכם וההתפתחות הטכנולוגית המהירה, החשיפה של הילדים לגירויים חיצוניים גדולה ורבה יותר, והורים רבים נתקלים בקושי רב להתנהל מול ילדיהם.
הורות היא משימה קשה ומאתגרת מאוד. כשזוג מחליט להביא ילד לעולם, יש לו פנטזיה מסוימת על חווית ההורות וגידול הילד שייוולד להם. הם לא חושבים על כל המכשולים שיעמדו בפניהם בנושא גידול וטיפוח הילד. כולם חולמים שהכול יזרום, הילד יהיה ממושמע, יעשה מה שההורה אומר לו- הוא ילך לגן בלי בעיות, ללא קושי בפרידה, שיאכל כל מה שאימא מכינה לו, שבהמשך יכין שעורי בית, שיהיה תלמיד מצטיין או לפחות תלמיד טוב והכול יזרום על מי מנוחות. אבל במציאות הורים מתמודדים עם בעיות רבות, כמו ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז או בעיות אחרות כמו בעיות רגשיות, חברתיות, פיזיות- נכויות, מחלות כרוניות ועוד.
ילד הוא אישיות משל עצמו, שרוצה לעשות דברים בדרך הנוחה לו ובזמן שיתאים לו. ולא תמיד התנהלות ההורה מול הילד מותאמת לרצונותיו. הורים רבים נכנסים "למלכודת" שהילדים טומנים להם והחיים בבית הופכים לסיוט. מגיעים אלי הורים שתולשים את שיער ראשם בייאוש ובקריאת "הצילו". השפה בבית הופכת לגי'בריש שאף אחד לא מבין את השני, ההורים מתוסכלים, מיואשים וחדלי אונים, ואינם יודעים מה לעשות עם הילד ובטח לא להתמודד עם המציאות הבעייתית הקשה.
כאמור; מודל הסמכות ההורית של היום לא דומה כלל למודל הסמכות ההורית שכולנו גדלנו עליו. בעבר היה כבוד להורה, דמות האב הפטריארכאלי היתה דומיננטית, האם נכחה יותר בבית ויצאה פחות לעבודה מחוץ לבית. הדרישות של הממסד- בית הספר היו שונים. כלומר, מודל ההורות, שההורים של היום גדלו עליו, כבר לא תופס, ולכן להורים אין מודל להישען עליו, או לקחת ממנו דוגמה, וההורים של היום עומדים חסרי אונים וחסרי סמכות הורית מתאימה להתמודדות עם הילדים של היום של "דור ה Y" כפי שהם מכונים.
לצורך מתן כלים להורים להתמודד עם הסוגיות הללו, אני מקיימת מפגשים וסדנאות להורים.
מה עושים בהדרכת הורים?
-
הדרכת הורים נועדה לתת להורים ידע והבנה על מה שהם חווים מהצד ההורי ומה שהילד מרגיש וחווה מההיבט שלו. הורים רבים חסרי ידע בהבנת התהליכים הפסיכולוגיים, הרגשיים הנפשיים והביולוגיים שעובר ילדם, במיוחד עם ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז. בעיות אלה מחמירות ומסלימות יותר בגיל הבגרות.
-
בהדרכה, ההורים שומעים מה מאפיין כל גיל במהלך ההתפתחות/גדילה של הילד מהיבטים שונים. איזו חוויה הילד עובר מבחינה חברתית, ובסביבת בית הספר- ההורים מקבלים הסבר על הקשיים שהוא מתמודד.
-
הקניית ידע על הפרעת קשב וריכוז- להבין מה נדרש מהילד בבית הספר, מדוע הוא כל כך מתוסכל. להבין שהבעיה היא נוירולוגית מולדת והיא משפיעה על כל תחום מחייו של הילד. להבין שניתן להתמודד עם הקשיים, כשיודעים ולומדים את הכלים המתאימים לכל ילד באופן אישי.
-
מלמדים את ההורים להיות אמפטיים לקשיים של הילד, לתמוך, להרגיע וללוות אותו, למרות הקשיים, התסכולים והעייפות שמלווה את שני הצדדים.
-
וכמובן, מקבלים הדרכה וכלים להתמודד עם הבעיות שעולות במשפחתם.
כשההורים מבינים יותר מה קורה לילד, פוסקות האשמות שלהם כלפי עצמם וכלפי הילד. מתחושת תסכול וייאוש מתחילה להיווצר שפה חדשה בבית והאווירה משתנה לחיובית ונעימה יותר.
הדרכת הורים מאפשרת להורים לחוות הורות שונה, חיובית, אמפטית לילדיהם. במפגשים עם ההורים שעברו הדרכת הורים, אני שומעת משפטים המתארים אווירה חדשה בבית, נעימה, חיובית, תקשורתית, ומהנה יותר. כל דפוסי ההתנהגות משתנים, הילדים חווים הורים שונים, המקבלים ומכילים אותם למרות כל המכשולים והקשיים.
©כל הזכויות שמורות לטלי רוזן, אין להעתיק או לקחת חלקים מהכתוב
bottom of page